zondag 1 december 2013

Zoete aardappelsoep met gebakken ui

Vorige week een zoete aardappel meegenomen bij de supermarkt om er eigenlijk een Indisch recept van te maken (julienne gesneden aardappel gebakken met gula djawa en sambal) maar kon geen goed recept vinden. Om het niet weg te gooien maar even via google een receptje gezocht en ik kwam hierbij uit, had alles in huis en ging aan de slag.

Ingrediƫnten:

4 el zonnebloemolie
3 cm gemberwortel, geschild en fijngetrapt
2 tl gemalen specerijen (zoals kerrie/kaneel/komijn)
4 tenen knoflook
3 el abrikozenjam
600 gram zoete aardappel in blokjes
1 winterwortel in blokjes
1.1/2 liter groentebouillon
2 rode uien in ringen
3 salieblaadjes in reepjes + eventueel om mee te garneren

Bereiding:

Verhit in de soeppan 2 el olie. Bak de gember, specerijen (ik gebruikte 1/2 tl kaneel, 1/2 komijn en 1 tl kerrie ongeveer) en de helft van de knoflook zachtjes in 2 min. Voeg de jam toe en bak nog ca. 1-2 min.

Schep de aardappelblokjes en de wortel erdoor. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook, kook de soep in 15 min. gaar.

Verhit ondertussen de overgebleven olie in een koekenpan. Bak de uitingen in 8-10 min goudbruin en krokant. Voeg de resterende knoflook en de salie toe en bak nog 2 min. zachtjes zodat de knoflook en de salie hun smaak afgeven aan de ui.

Pureer de soep met de staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de soep in 4 kommen en maak af met wat uitingen. Garneer met wat salie.


Bron: Delicious (Janneke Philippi)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten