woensdag 11 december 2013

Kroketten (of bitterballen ;-))



Zelfgemaakte kroketten......al zo lang roep ik dat ik dat ook eens ga proberen en afgelopen weekend dat eindelijk de daad bij het woord gevoegd. Even googelen en op gevoel het juiste recept eruit gehaald, een voltreffer! ze zijn prima gelukt terwijl er van alles mis had kunnen gaan volgens mij. De roux kan mislukken, de ragout kan te dun zijn, de kroketten kunnen open springen bij het bakken, maar niets van dit alles. Wij hebben zondag gesmuld van de kroketten en bitterballen en alles wat over was in de vriezer gedaan voor een volgende "lazy sunday".
Mijn oma maakte overigens vroeger ook 1 x per jaar kroketten voor haar gezin met 8 kinderen (!), mijn moeder weet niet meer precies met welke gelegenheid maar waarschijnlijk met oud en nieuw, ze vond het zo'n vervelend klusje dat het ook altijd bij die ene keer per jaar bleef haha.
Ik vond het leuk om te doen maar.....heb dan ook geen 8 kinderen.

Ingredienten;

250 gram gaar rundvlees
60 gram roomboter
60 gram bloem
3 dl rundvleesbouillon (moet koud zijn!)
2 blaadjes gelatine
half klein uitje heel fijn gesnipperd
handje peterselie fijn geknipt
zout en peper
1 teentje knoflook heel fijn gesneden

2 eieren geklutst
paneermeel

Bereiding;

Het vlees heel (maar dan ook heel) fijn snijden. Maak een roux door de boter in een pan (ik gebruikte gietijzeren braadpannetje ging super) te smelten hierbij de uitjes en peterselie (niet te bruinen) en de bloem hier door te roeren en ca 5 min. laten garen in de boter door steeds te roeren met houten pollepel of garde.  Dan in 1 x de helft van de bouillon erbij en blijven roeren tot het gaat binden met lage vlam anders gaat het te hard. Nu kun je de knoflook toevoegen. Als de saus mooi egaal is kun je er in kleine beetjes de rest van de bouillon bij doen tot je een dikke saus hebt met openspuwende blazen als een vulkaan (:-)).
Op het laatst de geweekte gelatine oplossen in beetje warme bouillon en dit door de saus roeren en dan meteen het vuur uitzetten gelatine mag niet koken
Roer het kleingesneden vlees door de saus en roer tot het egaal verdeeld is. Strijk de ragout uit op 2 platte borden en dek af met plastic folie en laat paar uur (nacht) opstijven in de koelkast.
Snijd lange repen van de ragout en vorm die tot kroketten of bitterballen, dit gaat het beste met vochtige handen, ze moeten glad zijn en er mag niets uitsteken.
Rol de kroketten door het paneermeel, dan door het ei en dan weer door het paneermeel en frituur ze in olie gaar en lichtbruin.

Bron; www.foodlog.nl (madame Marie)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten