dinsdag 1 april 2014

Stamppot met wortel,witte kool en prei


Dit is echt een heel lekker stamppotje....zelfs een keer gemaakt met kerst (dan mooi in een ringvorm geserveerd met uitgebakken spekjes en paddestoelen erop bijvoorbeeld) en eigenlijk vindt iedereen het lekker. Niet zo standaard als boerenkool en peen en uien stamp en iets minder zwaar eten. Wij eten het meestal met saucijzen en dan zonder de vruchten (dat lusten de kinderen niet :-(), maar je kunt er van alles bij eten natuurlijk.

Ingrediƫnten:

4 grote kruimige aardappelen
1 winterpeen
1 dunne prei
75 gram boter
1 zakje witte kool (250 gram)
1 bekertje slagroom (125 ml)
zout peper en nootmuskaat
1 blikje bosvruchtencocktail 400 gr uit blik
12 rundersaucijsjes

Bereiding:

Wortel in plakjes snijden, prei in dunne ringetjes. Aardappelen schillen en koken. Ondertussen 25 gram boter smelten en hier 5 min. de wortel in smoren, dan de prei erbij en de kool en dit ca. 10 min. laten meestoven (ik doe het zelf wel wat langer). In koekenpan 25 gram boter verhitten, saucijsjes in 10 min. gaar bakken (bij dunne worstjes).
Aardappelen afgieten, slagroom en de rest van de boter erbij. Op smaak brengen met peper en zout en de nootmuskaat. Groente erdoor scheppen, saucijsjes uit de pan nemen en warm houden. Bosvruchtenmix afgieten en 1.1/2 dl vocht opvangen, rest mag weg. Bosvruchten en het sap en 1.1/2 dl water aan het bakvet toevoegen en ca. 3 min. laten koken.
Stamppotje serveren met de saus en ernaast de saucijsjes. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten