maandag 4 januari 2016

Knolselderij soep met basilicumolie




Ingredienten; (voor 10 kleine glaasjes)

500 gram knolselderij
sap van 1/2 citroen
2 el olijfolie
1 sjalot, fijngehakt
100 ml witte wijn
400 ml kippenbouillon
75 ml slagroom

Basilicumolie;
350 ml olijfolie extra vierge
1 bos basilicum (ca. 30 gram)
2 tenen knoflook
sap van 1/2 citroen

5 grissini, door midden gesneden
5 plakjes parmaham in de lengte doorgesneden

Bereiding;

Schil de knolselderij en snijd hem in gelijke stukken. Schept het citroensap erdoor om verkleuren te voorkomen. Verwarm wat olie in een ruime pan. Bak de sjalot glazig in 5 min. voeg de knolselderij toe. Bak 5 min. mee en blus af met de w witte wijn. Laat de wijn iets inkoken en giet dan de bouillon erbij. Laat de soep 20 min. op zacht vuur koken tot de knolselderij goed gaar is. Pureer de soep met een staafmixer tot het helemaal glad is. Giet de room erbij en roer goed door. Laat afkoelen of houd warm tot gebruik.
Maak de basilicumolie; breng een pannetje water aan de kook en blancheer de basilicum 10 sec. Laat goed uitlekken in een zeef en druk alle vocht eruit. Pureer met de olijfolie, knoflook en wat druppels citroensap tot een knalgroene olie. Breng op smaak met peper uit de molen en zout.
Omwikkel een halve grissini met parmaham en leg die op het glaasje soep. Druppel de olie over elk glas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten