woensdag 27 november 2013
Kaneeltaart met appel en pecannoten
Soms zie je een foto van een gerecht en in dit geval een taart, waarvan je meteen denkt; ja! die ga ik maken! Als dan ook nog blijkt dat ik alle ingrediënten heerlijk vind.....aan de slag ermee.
Heerlijke herfstige taart is dit die hier gegeten wordt met een klein beetje (ahum) slagroom bij een heerlijke kop warme chocolademelk.
Ingredienten;
125 gram boter
150 gram witte basterdsuiker
2 tl kaneelpoeder
2 eieren
150 ml zure room
175 gram zelfrijzend bakmeel
vulling
3 el bloem
3 el bruine basterdsuiker
3 el gehakte pecannoten
1 tl koekkruiden
2 appels in dunne plakjes (zoete)
2 el honing
Bereiding;
Verwarm de oven voor op 180 gr.C. Klop de boter, suiker en kaneel tot een romige massa met een mixer. Mix er een voor een de eieren door. Spatel de zure room en het bakmeel erdoor en schep het mengsel in de ingeboterde springvorm (24 cm).
Meng voor de vulling de bloem, basterdsuiker, pecannoten en koekkruiden door elkaar. Schud om met de plakjes appel en verdeel dit over het beslag in de springvorm.
Bak de taart in 50 a 60 minuten, besprenkel de taart met de honing en serveer warm of koud.
Bron;
Boodschappen november 2013
donderdag 21 november 2013
Chili con carne
Vandaag weer eens chili con carne gemaakt, het is al aardig fris buiten en van dit gerecht warm je lekker op! Ik heb van verschillende recepten 1 recept gemaakt en dit is het resultaat!
Ingrediënten:
30 ml olijfolie
1 groene paprika
1 ui
3 knoflooktenen
1 pond gehakt
1 rundvleesbouillontablet
80 ml rode wijn
2 blikken tomaatstukjes
1 tl paprikapoeder
1 tl chilipeper
1/2 tl cayennepeper
1.1/2 tl gedroogde basilicum
1/2 tl gedroogde oregano
1 el gedroogde peterselie
1/2 tl zout
1 grote pot bruine bonen afgespoeld
4 schijven ananas op sap
Bereiding:
Braadpan op het vuur met de olie erin verhitten, ui en paprika erin smoren dan de gehakt erbij en bruin bakken. Het verkruimelde bouillontablet erbij, de knoflook, de blikken gepelde tomaten en de rode wijn.
Even laten pruttelen, minuut of 5 en dan de kruiden erbij en dan zo'n 1.1/2 uur op een laag pitje laten sudderen. Dan de bonen erbij ( je kunt ook andere bonen gebruiken natuurlijk)en de in stukjes gesneden schijven ananas erdoor en naar smaak iets van het sap van de ananas. Dit ook nog een klein half uurtje laten pruttelen.
Serveren met wat nachochips!
Sate (garam masala)
Het recept voor deze heerlijke saté heb ik ooit ergens gelezen, direct uitgeprobeerd en in mijn receptenboekje geschreven, gewoon heerlijk! En zonder satesaus te eten, gewoon zonde als je dat hierbij eet. Afgelopen juni was ik jarig en heb ik voor mijn gasten 3 soorten saté gemaakt (met 3 verschillende bijbehorende sauzen) waaronder deze en het bleek de meest favoriete. Als je er perse saus bij wil serveren zou ik kiezen voor een knoflooksausje op yoghurtbasis dat smaakt er erg goed bij.
Ingredienten:
500 gram kipfilet
1 kleine ui
2 cm gember
1 grote teen knoflook
1 el sojasaus
1 el citroensap
2 tl garam masala
1/4 tl zout
1 tl suiker
Bereiding:
Kip in (niet al te grote) blokjes snijden.
Ui, gember en knoflook pureren. Citroensap, sojasaus, masala, zout en suiker er doorheen roeren.
De kipblokjes hier enkele uren in laten marineren (ik maak het meestal een dag van te voren)
Winterse chocoladecake
Eind oktober zijn wij gaan eten in restaurant De Ossenstal in Renswoude, er werd een wildavond georganiseerd. De schilder van mijn ouders, zelf een jager, gaf dit als tip en mijn ouders hebben de avond geboekt en wij als kinderen mochten mee. Nou ben ik niet per definitie een wildfan maar we hebben genoten van het 6 gangen diner incl. wijn of bier. Het werd een gezellige avond met een enthousiaste jager die alle ins en outs vertelde van het jagen en liet zien hoe je bijvoorbeeld een reebout moest uitbenen. Sinds kort zag ik dat ze ook een twitteraccount hadden en ben ik ze gaan volgen en er werd dit heerlijke recept op geplaatst.
Ingredienten;
175 gram boter
25 gram olijfolie
150 gram (riet)suiker
50 gram donkerbruine basterdsuiker
250 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram pure chocolade
3 eieren
Optioneel; walnoten
Bereiding;
Verwarm de chocolade, boter en olie au bain marie. Laat deze onder af en toe roeren zachtjes smelten. Let op! De chocolade mag niet te heet worden. Ondertussen nemen we een grote kom waar we de eieren doen, met een garde klop je de eieren even los. De bruine basterd en de kristal suiker kloppen we goed door de eieren heen. `Met een bol zeef zeven we het zelfrijzend bakmeel en kloppen dit gelijkmatig door het eiermengsel. Als de chocolade gesmolten is kan deze van het vuur. De chocolade voorzichtig mengen door het beslag met een spatel. Het beslag overdoen in een cakevorm (brownievorm) die je van te voren hebt ingevet. De cake in ongeveer 35 min. op 180 graden gaar bakken.
Bron; Rik Galle van restaurant de Hooiberg
dinsdag 19 november 2013
Zuid-Amerikaanse hamburgers
Deze heerlijke hamburgers worden hier regelmatig gemaakt. In het weekend eten wij meestal makkelijk zoals een soepje met een broodje, broodje knakworst (de biologische van de AH lust ik wel!) en dus ook wel eens een heerlijk broodje hamburger. Soms gewoon gekocht bij de slager, maar we maken ze toch het liefst zelf. Ik maak de gehakt meestal al van te voren zodat de smaken een beetje lekker in kunnen trekken, zet het in de koelkast en zodra je weer thuis ben van alle zaterdagactiviteiten kunnen ze bijna gelijk de pan in.
Ingredienten;
500 gram rundergehakt
1 kleine rode ui geraspt
1 teen knoflook
1 tl gedroogde oregano
25 gram tortilla chips (naturel of nacho cheese)
gemalen zwarte peper
zout
2 el olie
Bereiding;
Alles mengen en hiervan 6 hamburgers maken en die in ca. 6-8 min. bruin en gaar bakken.
maandag 18 november 2013
Surinaamse roti
Voor het eerst at ik dit gerecht bij mijn zwager en schoonzus die het altijd haalden in Utrecht, ik vond het meteen heerlijk! Heel af en toe als we in Utrecht waren haalden wij het en genoten met volle teugen, zo erg zelfs dat we daarna eerst een uur moesten uitbuiken op de bank. Het is redelijk machtig eten.
Heb al meerdere keren een poging gedaan het zelf te maken en de conclusie was steeds, lekker en het komt in de buurt maar het is het nog niet helemaal......verder zoeken dus. Tot ik het recept tegen kwam van Ramon Beuk, kok en van Surinaamse afkomst dat moest dit toch het perfecte recept zijn?
En ja dat is het, wij maken deze variant nu in het vervolg en mijn zoektocht naar het juiste recept is hiermee beëindigd.
Ingredienten; (4 personen)
1 kg kippenbouten
1 dl olie
1 ui gesnipperd
4 tenen knoflook fijngehakt
40 gram massala (Chan)
zwarte peper
1 tl komijnzaad
2 tomaten in blokjes
3 dl kippenboillon
4 geschilde aardappels in vieren gesneden
2 madame Jeanette pepers
1 kleine ui
1 teentje knoflook
400 gram kousenband
6 eieren
3/4 roti platen (ik koop ze bij een toko uit de vriezer)
Bereiding:
Bak de kip in ruim olie aan alle kanten bruin. Schep twee derde van de olie uit de pan en voeg ui, knoflook, massala, zwarte peper en komijnzaad toe. Bak het geheel op hoog vuur in ca. 3 min goed aan. Voeg de tomaten toe en bak deze ook nog 2 min. al roerend mee. Blus af met de kippenbouillon. Breng het geheel even aan de kook, draai het vuur laag, voeg aardappelen en de hele madame Jeanette pepers en laat het geheel in ca. 45 min. gaar stoven.
Verhit in een andere pan 3 el olie, fruit de ui en knoflook en voeg de kousenband toe. Bak deze 2 minuten aan. Houd het vuur hoog en voeg steeds kleine beetjes water toe. Hierdoor bakken en garen de bonen sneller.
Kook de eieren 5 minuten en maak ze in ijswater volledig koud (de dooier is nog niet helemaal gestold). Pel ze en dep ze droog
Bak de eieren in ruim olie aan alle kanten bruin en voeg ze toe aan de massalasaus
Leg een roti plaat (warm) op een bord. Verdeel de kip met de aardappelen en de saus over de borden. Garneer met de kousenband en het ei.
Zachte witte broodjes
Gisteravond heb ik deze bolletjes nog gebakken en de helft in de vriezer gedaan. Ik ben nog geen ervaren broodbakster maar ik heb er wel lol in om het te proberen. Uit vrij simpele ingrediënten maak je toch iets waar je alle kanten mee uit kan. De zelfgemaakt varianten vullen ook duidelijk veel beter dan de (luchtige) broodjes van de bakker. Deze bolletjes heb ik nu voor de 2e keer gemaakt en beide keren zijn ze uitstekend gelukt.
Ingredienten;
500 gram tarwebloem
240 gram volle melk
50 gram losgeklopt ei
40 gram ongezouten roomboter
30 gram suiker
10 gram zout
5 gram droge gist
+ gesmolten roomboter om te bestrijken
Bereiding;
Alle ingredienten in de Kitchenaid en 10 a 15 minuten kneden tot een soepel deeg (vliesje trekken wat niet snel kapot gaat is goed gekneed deeg.
Deeg in een met olie ingevette kom leggen en afgedekt in ca. 2 uur laten rijzen
Stort t deeg op een met olie ingevette plank en verdeel in 8 stukken en vorm bolletjes. leg ze afgedekt op een bakplaat en laat ca. 1 uur rijzen.
Oven op 200 gr. en de bolletjes bestrijken met de gesmolten roomboter en in 13,5 min. garen.
Bron; Uit de keuken van Levine
woensdag 13 november 2013
Komkommersalade
Vanavond hebben wij deze komkommersalade gegeten bij nasi en bijna uit elkaar vallende kip in heerlijke marinade. Het is wel even werk maar wel erg lekker. Dag van te voren maken is het beste voor de smaak.
Ingredienten
Komkommer
1 knoflookteen
1/2 el sesamolie
1 tl (witte wijn) azijn
1 gedroogde peper, fijn gesnipperd.
1 flinke tl sambal badjak
1 el witte, basterd suiker
2 tl vers geraspte gemberwortel
zout
Bereiding:
Komkommer in de lengte in 4-en snijden en dan in smalle stukjes. In een vergiet doen en bestrooien met flink zout, even doorroeren en nog een keer zouten. Uur laten staan, dan afspoelen en een kwartiertje uit laten lekken.
Alle ingredienten in een steelpan doen en even tegen de kook aan laten pruttelen, dan in een weckpot doen en af laten koelen. Heerlijk bij Indische gerechten.
Bron: smulweb
Kaiserschmarrn
Een echt wintersport gerecht, dus daar kennen de meeste mensen dit wel van denk ik. Nou ga ik zelf nooit (meer) op wintersport, veel te duur voor een weekje vakantie en als ik moet kiezen ga ik liever een week langer op zomervakantie, maar mijn ouders wel en mijn moeder nam 2 jaar geleden een zakje mee waar je met wat melk dit gerecht van kon maken. Vooral dochterlief vond het heerlijk. Wij zeefden wel de rozijnen eruit want die lusten wij niet zo graag.
Maar dit recept bewijst het weer, pakjes en zakjes........niet nodig maak het gewoon lekker zelf!
Ingredienten: (4 personen)
6 eieren
2 el basterdsuiker
2 el poedersuiker
2 zakjes vanillesuiker
snuf zout
300 ml melk
300 gram patentbloem
roomboter om in te bakken
Optioneel; rozijnen geweekt in rum/amaretto
Bereiding:
De 6 eieren scheiden in eidooiers en eiwit. Meng in een kom de suikers, zout, eigelen, de bloem en schenk de melk er langzaam bij. Goed mengen met de mixer en half uurtje laten rusten.
Klop in een andere kom de eiwitten stijf (zorg dat de kom vetvrij is!). Spatel na half uur het eiwit door het beslag in 3 delen, voorzichtig erdoor scheppen tot het goed gemengd is.
Verhit in een grote koekenpan de roomboter en schep een kwart van het beslag in de pan (heb je rozijnen voeg die dan aan het beslag in de pan toe), bak aan 1 kant bruin en keer om en bak onderkant ook bruin. Trek dan de pannenkoek met 2 vorken in stukjes uit elkaar en serveer dit met poedersuiker en klontje boter of met een lekkere zelfgemaakte jam.
Bron:Carolinebrouwer.blogspot.nl
Spruitjes (die iedereen lust)
Spruitjes...nee ook niet mijn favoriete groente, maar ik eet het wel heel af en toe. Meestal met wat gebakken ui/knoflook/spek/champignons erbij en gekookt in water waar je ui aan toevoegd (tip van een leidster van de zorgboerderij waar mijn zoon kwam tot voor kort).
Op twitter volg ik verschillende mensen die te maken hebben met koken, de zogenoemde foodbloggers en via eetschrijver kwam ik dit recept tegen (www.eetschrijven.blogspot.nl) ik heb de hoeveelheden wat aangepast aan onze smaak en wat ik in huis had en het aantal mensen die ervan moesten eten (4).
Ingredienten:
500 gram kleine spruitjes
1 grote rode ui
3 tenen knoflook
100 gram ongezouten cashewnoten
1 el Patak milde curry
1/4 tot 1/2 el chilipoeder
75 ml room
75 gram boter
zout
Optie: koriander (hou ik zelf niet van)
Bereiding:
Spruitjes schoonmaken en halveren. Snipper de ui en hak de knoflook. Verhit de boter in een gietijzeren braadpan en fruit de uien tot ze glazig zijn. Voeg de spruitjes toe, even omscheppen zodat ze bedekt zijn met de boter, doe het deksel op de pan en laat ze 15 min. gaar stoven. Voeg dan de knoflook toe en laat die 2 min. meegaren en voeg dan de curry toe, vuur half hoog en onder voortdurend omscheppen mee laten garen. Zout naar smaak en de chilipeper toevoegen. Room toevoegen en laat dit op half hoog vuur tot eenderde inkoken. Vuur uit en de cashewnoten toevoegen en even mee laten warmen.
Eventueel bestrooien met koriander.
donderdag 7 november 2013
Pita broodjes
Deze broodjes heb ik van de site www.esfactory.nl waar nog meer leuke recepten te vinden zijn en zoals daar vermeld, als je deze eenmaal hebt geproefd wil je nooit meer de broodjes uit de supermarkt. Ze vullen ook nog eens enorm, 1 flink broodje met (homemade) kipshoarma (kruiden voor ca. 1 kilo vlees te bestellen bij mij a 1,50) en zelfgemaakte knoflooksaus en je hebt echt genoeg.
Ik zie ook alleen maar blije gezichten aan tafel als ik dit op tafel zet terwijl het niet echt ongezond is ;-).
Ingredienten:
576 gram bloem
340 gram water
6 gram gist
60 gram honing
9 gram zout
40 gram olie (ik gebruik zonnebloemolie)
Bereiding:
Meng de bloem, water, gist en honing tot het een bal vormt. Ik doe dit in de Kitchen Aid. Het hoeft geen gladde bal te zijn overigens. Laat het deeg 10 minuten in de kom rusten. Voeg dan het zout en de olie toe en kneed dit door elkaar. Deeg op een warme plaats minimaal 90 minuten laten rijzen tot ongeveer 2 x het volume.
Oven op 250 gr.C voorverwarmen met de plaat erin.
Vorm 8 balletjes van het deeg, bebloem je werkvlak en rol ze plat (soms komen ze iets terug, gewoon blijven rollen uiteindelijk komt t goed :-))
Zodra ze iets opbollen en iets bruinen zijn ze goed, in mijn oven is dat ca. 10 min.
Wij eten ze zoals gezegd met zelfgemaakte kipshoarma (met dus zelfgemaakte shoarma kruiden) en een knoflooksausje op basis van yoghurt en wat komkommer en ijsbergsla.
Mosterdsoep
Dit is zo'n heerlijk en supereenvoudig soepje......kan niet mislukken! Heerlijk met een lekker roggebroodje met zeeuws spek erop bijvoorbeeld of met flink stuk zelfgebakken brood met flink veel kaas. Na een heerlijke herfstwandeling thuiskomen, openhaard flink opstoken en een kopje mosterdsoep.....de heerlijkste zondagmiddag toch?
Ingredienten:
1 liter water
2 blokjes kippenbouillon
1/2 kleine prei in hele dunne ringetjes
1 klein bekertje creme fraiche (light)
1 kuipje smeerkaas naturel
2 el zaanse mosterd
maizena
50 gram katenspek
peper
Bereiding:
Water koken, bouillonblokjes erin, zodra die zijn opgelost de crème fraiche erin, roeren en dan de smeerkaas erbij en dan de mosterd en als laatste de preiringetjes. Zachtjes poosje laten koken.
Ondertussen de spek klein snijden en uitbakken in een pan.
Van de maïzena een papje maken, niet te dik, om de soep te binden.
Bij het serveren de spek op de soep leggen en vers gemalen peper erover.
Ingredienten:
1 liter water
2 blokjes kippenbouillon
1/2 kleine prei in hele dunne ringetjes
1 klein bekertje creme fraiche (light)
1 kuipje smeerkaas naturel
2 el zaanse mosterd
maizena
50 gram katenspek
peper
Bereiding:
Water koken, bouillonblokjes erin, zodra die zijn opgelost de crème fraiche erin, roeren en dan de smeerkaas erbij en dan de mosterd en als laatste de preiringetjes. Zachtjes poosje laten koken.
Ondertussen de spek klein snijden en uitbakken in een pan.
Van de maïzena een papje maken, niet te dik, om de soep te binden.
Bij het serveren de spek op de soep leggen en vers gemalen peper erover.
Rode uiensoep
Om dit blog maar een beetje met spoed te vullen, een recept uit mijn eigen receptenboekje, waar ik alles jarenlang handmatig in heb opgeschreven. Het gaat zelfs mee op vakantie, want ik weet weinig recepten uit mijn hoofd.....Door dit blog te maken hoeft dat dus niet meer al loop je altijd het risico dat de wifi verbinding het niet doet dus of ik het aandurf om het thuis te laten???
Ingredienten:
450 gram rode uien
2 tenen knoflook
1 liter runderbouillon
1 el tomatenpuree
1 tl paprikapoeder
1 tl tijmblaadjes
olijfolie
Bereiding:
Uien in halve ringen snijden, 3 el olie in een pan en de uien smoren zonder ze te laten kleuren. Voeg de geperste knoflook toe en bak het geheel 10 min. op half hoog vuur aan. Tomatenpuree, paprikapoeder en tijmblaadjes toevoegen en afblussen met de bouillon. Soep aan de kook brengen, vuur laag draaien en 15 min. laten trekken.
woensdag 6 november 2013
Romige knolselderij/paddenstoelensoep
Heerlijk altijd die gratis kookblaadjes van de verschillende supermarkten. In de Allerhande vond ik dit recept en met dit vreselijke regenachtige herfstweer ging ik maar meteen de keuken in. Leuk ook om eens iets anders met een knolselderij te doen dan in de erwtensoep, verder kook ik er in ieder geval nooit mee.
Ingredienten:
1 knolselderij (geschild)
800 ml bospaddenstoelenbouillon van tablet (ik heb 1 liter gebruikt)
125 gram magere spekreepjes
300 gram seizoensmelange paddenstoelen
125 ml slagroom
Bereiding:
Kook het water voor de bouillon van 2 tabletten. Schil de knolselderij en snij hem in blokken. Kook de knolselderij in de bouillon ongeveer 15 minuten.
Bak de spekreepjes uit in een droge koekenpan en snij ondertussen de paddenstoelen in stukken leg de uitgebakken spekjes op een velletje keukenpapier en bak de paddenstoelen in het bakvet van de spekjes. Zodra de soep klaar is de staafmixer erin tot er een egale soep ontstaat. Doe de helft van de paddenstoelen erin en de helft van de slagroom en laat nog 3 min. zachtjes koken.
Serveer de soep met bovenop de spekjes en de rest van de paddenstoelen.
dinsdag 5 november 2013
Bananen(pannen)koekjes !
In mijn Indonesisch kookboekje vond ik ooit eens dit recept en het is een blijvertje geworden. Je kunt hier heel goed de overrijpe bananen op je fruitschaal voor gebruiken die zijn blijven liggen.
Het recept is zo eenvoudig dat je het gemakkelijk aan kunt passen aan de hoeveelheid bananen die je hebt liggen. Mijn eigen draai aan dit recept is de kokosrasp, lekker en gezond.
Ingredienten:
3 rijpe bananen
3 eieren
3 el zelfrijzend bakmeel
2 el kokosrasp
1 tl kaneelpoeder
Bereiding:
Prak de bananen fijn. Klop de eieren schuimig en meng de bananenmoes erdoor. Voeg meel, kokosrasp en kaneel toe en dan goed mengen.
Giet het beslag in kleine hoeveelheden in de pan, bak bruin en gaar aan beide kanten. Ik doe er meestal 3 per pan. Ongeveer de grote van pancakes.
Eventueel bestrooien met poedersuiker.
Supergezonde boekweitpannekoekjes (glutenvrij)
Ik kom wel eens in de biologische winkel, niet perse met een doel maar gewoon om te kijken wat er allemaal staat. Soms neem ik dan iets mee wat ik niet echt ken of waar ik in ieder geval nog nooit mee gekookt/gebakken heb. Deze keer was dat boekweitmeel. Na een korte speurtocht op het internet kwam ik op de site www.roosgoesgreen.nl en vond daar een recept voor boekweitpannekoeken, waarbij je de boekweit een nacht laat weken in karnemelk om de voedingswaarde optimaal te benutten. Ik bak ze in kokosolie en maak er kleine pannekoekjes van anders breken ze steeds met omdraaien. Mijn dochter krijgt ze als lunch mee naar school en zij vindt dat een stuk lekkerder dan brood met kaas. Met het beleg kan je natuurlijk alle kanten op maar hartig vinden wij het lekkerst.
Ingredienten:
220 gram boekweitmeel
500 ml karnemelk
3 eieren
1/2 tl zout
2 el gesmolten boter
Bereiding:
Laat het meel in de karnemelk 12-24 uur weken in de karnemelk op kamertemp. Roer daarna de eieren, zout en de gesmolten boter door het beslag tot je de dikte van room hebt.
Goed mengen en koel wegzetten. Ik heb dus kleine pannekoekjes gemaakt, 1 juslepel beslag in de pan zonder uit te laten lopen (door met de pan in de hand het beslag overal te krijgen) en in vrij hete pan bruin bakken aan beide kanten. En zo heb je heerlijke, gezonde en glutenvrije pannekoekjes
Belegtips:
Heerlijk met gegrilde courgette plakken met zachte geitenkaas en pesto en wat rucola
Appelplakjes (warm) met wat kaneel en wat walnoten fijn gehakt
Kipfiletblokjes gebakken met wat knoflook en oregano (peper en zout)
Abonneren op:
Posts (Atom)